Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!

Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!
Klicka på kartan för tips på ölvandring m.m. i Google Maps.

Några större bryggerier

Några större bryggerier
Klicka på kartan för att se några större bryggerier i Google Maps.

Prova Zoigl på plats i Oberpfalz

På Pils.nu ger vi tips om öl och öldrickande. Vi skriver inte om kultur eller historia. Men det finns ingen regel utan undantag. Om man ska beskriva Zoigl måste man beskriva kulturhistoria. Zoigl är ingen öltyp, även om listiga marknadsförare vill få dig att tro det.* Det är ett varumärke (visserligen oskyddat) med en historisk tradition i regionen Oberpfalz. Eller en ekonomisk affärsmodell för att sälja öl, om man så vill. Det är inte ett unikt sätt att tillverka öl. Zoigl-öl kan smaka ganska olika beroende på vem som tillverkat och det finns andra bryggerier, speciellt i närliggande området Franken, som tillverkar öl med likartad smak fastän ölet inte kallas Zoigl. Om du vill få ett hum om hur det kan smaka utan att resa dit kan du köpa en "Zoigl" från Systembolagets tillfälliga sortiment när beteckningen dyker upp där. 

Här kommer alltså kulturhistorien i korthet fastän den beskrivs bättre i länkarna nedan, för den verkligt intresserade. I östra delarna av Bayern och speciellt i regionen Oberpfalz fanns en tradition av kommunbryggerier, enligt denna karta exempelvis. Utvalda medborgare fick turas om att brygga mäsk i bryggeriet för att sedan ytterligare smaksätta (vid behov) och jäsa brygden i hemmet eller på annan plats. De utvalda sålde vidare det öl de inte själva behövde. Man hängde en tecken (Zoigl på lokal dialekt) som ser ut som en davidsstjärna utanför porten när man hade överskotts-öl att servera gäster.

Den liberala synen på Zoigl är att om ölet bryggts på traditionellt sätt i regionen Oberpfalz och är underjäst, då är det Zoigl-öl. En striktare syn är att bejaka den sammanslutning i modern tid av 16 utskänkare på 5 orter i Oberpfalz som vill bevara vad just de anser är "äkta Zoigl", eller "echter Zoigl vom Kommunbrauer" som de kallar det. Länk zoiglbier.de. Förmodligen är det detta som skapat Zoigl-kulten som andra bryggerier vill åka snålskjuts på. De 5 orterna är:

  • Windischeschenbach
  • Neuhaus (Windischeschenbach)
  • Mitterteich
  • Falkenberg
  • Eslarn
Ett problem för den oinvigde är att veta vilka serveringar som serverar "äkta Zoigl". Den konservativt lagde vill troligen inte råka dricka oäkta Zoigl efter att ha färdats hundratals mil... Uppgifterna varierar nämligen beroende på var man letar. Det rimliga borde vara att lita på sammanslutningens egen hemsida zoiglbier.de. Trots det fick jag en kommersiellt brygd (oäkta) Zoigl serverad efter att ha beställt Zoigl hos en av de 16 utskänkarna i sammanslutningen.** I praktiken blir förvirringen total för den oinvigde. 

Det enklaste är kanske att bara dricka och vara glad! 

Hur hittar du till en Zoigl-utskänkare?

Eftersom det inte serveras "äkta Zoigl" varje dag är det viktigt att åka till en ort med många utskänkare så att det verkligen finns något att provsmaka den dag du besöker. Annars får du köpa oäkta Zoigl i en affär, något du nästan lika gärna kunnat köpa på Systembolaget, eller på en vanlig servering. Turligt nog har orten med flest utskänkare också en järnvägsstation och den är därför relativt enkel att nå. Oturligt är att namnet på orten är en tungvrickare, Windischeschenbach. En klar fördel är att grannorten Neuhaus med ytterligare ett antal utskänkare ligger några hundra meter bort. Trots det är det viktigt att kolla kalendern så att det kommer ske utskänkning den dag du besöker. Länk zoiglbier.de/zoigltermine/ för "äkta Zoigl". Säkraste dagarna att besöka brukar vara fredag, lördag, söndag och måndag varje vecka. På andra orter mer sällan än så. 

Kan du tänka dig att dricka oäkta Zoigl är det fortfarande viktigt att planera besöken. Använd den Zoigl-kalender som kan klickas fram på oberpfaelzerwald.de/zoigl. Även "äkta Zoigl" ingår i den kalendern så den är att föredra. 

Du kan ha god hjälp av denna interaktiva karta från Pils.nu för att planera i förväg, eller att orientera dig på plats. Alla kända Zoigl-relaterade utskänkare finns inprickade. Därutöver serveras oäkta Zoigl på restauranger, pizzerior osv.

Mer info om Zoigl:


En "äkta Zoigl" i Windischeschenbach.


Kommunbrygghuset i Windischeschenbach. Bryggrättigheter sedan 1455. Återuppbyggt 1852 efter brand.  Ingen försäljning här (som synes).
 

* Om detta förefaller kontroversiellt så kan vi ta några källor. Boken 100 Beste Biere Bayerns (2016) skriver "Zoigl ist Kult, Kommunbier ist Kult". Egenskaperna för en viss Zoigl kan inte tillförlitligt beskrivas då de kan ändras från vecka till vecka. Det gör det olämpligt att ta upp enskilda Zoigl-sorter i boken. Janko skriver i Stora ölboken (2013) "samtidigt som intresset för Zoigl tydligen är växande så håller begreppet på att urvattnas." Ingen tvekan om att den trenden fortsatt. I "standardverket" om tysk öl, Die Biere Deutschlands (1988) en bok som Stora ölboken refererar till, nämns ordet Zoigl inte alls. Däremot räknar man upp Tysklands kommunbryggerier, inklusive de som idag brygger "äkta Zoigl" (exklusive Windischeschenbach faktiskt, kanske var det kommunbryggeriet stängt under den period som boken skrevs).

** Hur vet jag att det var oäkta Zoigl? Som relativt ny på Zoigl vet jag varken hur ortens "äkta Zoigl" vanligtvis smakar eller hur det kommersiella bryggeriets Zoigl smakar. Av enbart smaken är det därför svårt att uttala sig. Däremot fick jag drycken serverad i det kommersiella bryggeriets glas (Friedenfelser Schwarzer Ritter) och med deras ölunderlägg. Ovanligt nog fanns där ingen dryckesmeny att jämföra med, endast matmeny. Vid en annan tidpunkt noterade jag att beställningen Zoigl serverades i andra, för orten typiska, glas. Jag själv beställde av förklarliga skäl inga fler Zoigl på stället.

Kommentarer

Jankopodden