Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!

Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!
Klicka på kartan för tips på ölvandring m.m. i Google Maps.

Några större bryggerier

Några större bryggerier
Klicka på kartan för att se några större bryggerier i Google Maps.

Bryggerikartor

Att se intressanta platser markerade på en karta har en viss tjusning. När man sitter hemma kan man planera resor för att komma i närheten av ett känt bryggeri. Men faktum är att behovet kan vara ännu större när man väl är på plats i en stad eller by och ska leta upp den där sevärdheten man ville besöka. 

Som nu ganska nyligen. Jag åkte till byn Ebing i norra Bayern och tänkte besöka bryggeriet Schwanen Bräu som Janko rekommenderat i Jankopodden. Verkligen ingen stor by. I princip två gator. Jag tänkte att bara jag är på plats hittar jag bryggeriet utan problem. Det brukar ju vara så. Jag letade och letade, utan att hitta bryggeriet. Till slut gav jag upp och fick leta på internet efter den exakta gatuadressen. Mycket riktigt fanns en stängd, anonym och bastant dörr med minimal skylt bredvid. Skulle aldrig våga mig in genom en sådan dörr om jag inte visste att det fanns utskänkning av öl bakom dörren. Skylten ovan dörren på den bild som finns upplagd på Google (se bild) lade jag inte märke till då. Den kan ha saknats vid mitt besök. 

Hade jag haft en interaktiv karta (som i Google Maps) kunde jag i kollat exakt vart jag skulle gå. Både i förväg och på plats. Därför lägger jag ut några kartor med bryggerier m.m.

Bryggerier, vill säga några större och mer kända bryggerier. Ju närmare ett visst bryggeri du kommer, desto troligare att du kan köpa ölet i en affär eller servering i närheten.

Ölvandring kring Bamberg, Franken, Bayern och omgivningar. Detta är Kartan om man är intresserad av frankisk öl och också den karta som Pils.nu försöker hålla så aktuell som möjligt. Kartan visar bryggerier som ibland ligger så nära varandra att man kan besöka flera per dag. Det kan vara extra trevligt att dricka ett öl på just den servering som ägs av bryggeriet. Att inte nöja sig med att köpa en flaska på en affär i närheten av bryggeriet och dricka på en parkbänk. För att sedan ta en promenad eller åktur till ett annat bryggeri i närheten.

Lokala öltyper, ger ett hum om några ölsorter som nästan bara finns i en viss region.

Kommentarer

Jankopodden