Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!

Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!
Klicka på kartan för tips på ölvandring m.m. i Google Maps.

Några större bryggerier

Några större bryggerier
Klicka på kartan för att se några större bryggerier i Google Maps.

Att besöka Annafest, Kellerwald, Forchheim, Franken

För öldrickare kan det vara intressant att besöka ölfester. Om inte annat för att på samma plats kunna avsmaka och jämföra flera olika ölsorter. I Forchheim, Franken går Annafest av staplen i slutet av juli varje år. Själva festplatsen ligger en bit från stadskärnan på en skogbeklädd kulle kallad Kellerwald. Länk annafest.bayern.

Det finns aktiviteter här för hela familjen, men som öldrickare är man mest intresserade av de 23 Bierkeller-serveringar som finns på området. Varje Bierkeller har valt ett visst bryggeri att sälja öl ifrån. Det finns dessutom alkoholfria alternativ, snacks och ibland också varm mat.

På helgen är det så många besökare att det knappt finns plats att sitta ned. Hög feststämning. Åtminstone om man gillar tysk ompa-ompa. Man får då leta upp en Bierkeller långt ifrån ingångarna. På en vardagseftermiddag är det lugnare att besöka. Mot kvällen blir det även då fler besökare och många sittplatser får lämnas för att de är reserverade. 

Med 15 bryggerier representerade 2023 hade jag planerat att gå omkring och provsmaka öl under flera dagar. Jag räknade dessutom med att det såldes flera ölsorter på varje Bierkeller, även om det var från samma bryggeri. Helt fel. Jag hade inte gjort min läxa visade det sig. I princip säljs bara en sorts öl på varje servering. På ganska många Bierkeller finns i rättvisans namn också ett veteöl som komplement. Det kan finnas någon enstaka Bierkeller som säljer flera sorters öl, men det är inte det vanliga. Alltid samma typ av festöl på serveringarna, undantaget ett mörkt öl som serveras hos Neder (veteöl också undantaget såklart).

Nästan all öl säljs i 1-liters lerkrus. Drygt 10 euro kostar det. Något olika på olika serveringar. Man beställer dem som Mass och får räkna med att också betala pant för kruset. Det är såklart en helt annan arbetsinsats att provsmaka många ölsorter om man måste dricka litrar i stället för halvlitrar... Inte minst påverkar det förmågan att känna smaken efter några beställningar. Sedan är det också så att det som går in i kroppen måste ut. Dricker man ur litermått blir det många toalettbesök. Irriterande nog tar man överallt betalt för dessa besök (en halv euro). Många personer vill helst använda en kliniskt ren toalett och självklart är det då värt att betala för det. Det kunde dock vara lite si och så med rengöringen på vissa av toaletterna och handdukar kan saknas. Att ställa upp pissoarer på en ölfest borde vara en självklarhet då det finns många besökare som har andra prioriteringar än välstädade toaletter. Inga av de här nackdelarna fanns på den nu insomnade Berlin Internationales Bierfestival ❤

Slutsatsen blir att Annafest tyvärr inte passar för en öl-entusiast som vill testa många ölsorter under en dag. Festen är till för dig som vet vilket ditt favoritöl är och du föredrar att sitta och dricka litervis av det på samma Bierkeller.

Hur hittar du till själva Annafest?

Du tar dig till Forchheims järnvägsstation. Även om du åker bil är det där som det finns parkeringsplatser. Även busstationen ligger där. Du ser inte skogskullen Kellerwald därifrån eftersom den är alltför låg för att synas bakom husen. I princip kan du gå ca 20 minuter till festplatsen, om du vet vägen. Enklare är att ta bussen. Det finns skyltar och du märker vilken buss alla andra väljer om det är helg (vardagar är lugnare).

Avstigning vid hållplatsen Kellerwald som finns inprickad på denna interaktiva karta. Där ligger en vanlig gata med några byggnader och en chokladfabrik en bit ifrån. Det ser under Annafest ut som ett litet tivoliområde med karuseller vid själva hållplatsen. Vid sidan av gatan ligger Kellerwald. Bara att promenera in i skogen på gångvägen.

Hållplatsen är i nedre vänstra hörnet på bilden. Därefter är det i princip snitslad bana in i skogen.

Vy från hållplatsen när man blickar in i Kellerwald. Så här ödsligt är det en tidig måndagseftermiddag, men det ändrar sig senare mot kvällen.

Kommentarer

Jankopodden