Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!

Ölvandra kring Bamberg och Franken med omnejd? Här finns tips!
Klicka på kartan för tips på ölvandring m.m. i Google Maps.

Några större bryggerier

Några större bryggerier
Klicka på kartan för att se några större bryggerier i Google Maps.

Internationales Berliner Bierfestival in memoriam

Den första helgen i augusti var förr alltid vigd åt en av de bästa öl-event som jag upplevt. Internationales Berliner Bierfestival pågick från 1997 till 2019. Några hundra utskänkare av öl. En per bryggeri. De flesta från Tyskland men många också från andra länder. Tusentals besökare. Faktiskt ganska trångt på kvällarna, även om det inte var lika många besökare som på Oktoberfest i München.

Festivalområdet var långsträckt längs den kommunistiska paradgatan Stalinallee, som gatan åtminstone hette när den byggdes, efter andra världskriget. Mellan T-banestationerna Strausberger Platz och Frankfurter Tor i öst. Sträckan är upp till 2200 meter lång. Den siffran kan vara en skarvad mätning avsedd för marknadsföring, men mer än 1700 meter är det ändå. Det finns därför plats för ytterligare ett T-banestopp däremellan, Weberwiese, på spåret värdelöst vetande. Man kunde räkna med att sträckan tog minst halvannan timme att passera efter lunch, inräknat några vätskekontroller. Senare på kvällen betydligt längre på grund av trängseln. Det blev några gånger fram och tillbaka under en dag.

Första gången där var överväldigande. Man försökte dricka så många ölsorter som möjligt. Såklart. 29 sorter blev avsmakade. En strategi saknades förstås, nybörjare som jag var. Efterföljande år och med erfarenhet kunde antalet provsmakningar hyfsas uppåt en bit. Det ska sägas att det var till priset av att jag inte mäktade med att dricka öl veckorna efter, haha. Hade jag inte besökt den här festivalen hade jag nog fortfarande varit ovetande om att man exempelvis kan brygga jordgubbs-porter, och om hur ljuvligt det smakar.

Sista året märktes det att färre bryggerier deltog. Och som man man kunde befara ställdes festivalen in 2020. Nota bene, redan innan pandemirestriktioner var ett faktum. Hittills har festivalen inte återuppstått. Kanske har den blivit för dyr att arrangera i takt med ökande säkerhetskrav för att t.ex. stävja terrorister. Som svensk tänker du kanske att det bara är att höja inträdesavgiften. Så gör ju svenska festivaler, eller hur. Men denna och många andra kulinariska event på kontinenten har varken inhägnat område eller inträdesavgift. Om festivalen någonsin kommer tillbaka kan man möjligen få ett järtecken på dessa webbplatser. Hoppet lever.

https://berlin-enjoy.com/things-to-do/yearly-events/international-berliner-beerfestival/

http://www.internationales-berliner-bierfestival.de/







Kommentarer

Jankopodden